Pudotuspelit vauhtiin Sastamalassa keskiviikkona ja torstaina

Kevään merkkejä on jo selvästi nähtävissä. Aurinko paistaa, lumet sulavat ja pikkulinnut visertävät. Mutta lentopallomaailmassa kevät tarkoittaa tietenkin pudotuspelien alkamista, ja näissä karkeloissa on mukana liigahistoriansa ensimmäistä kertaa Karelian Hurmos. Runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut joukkue kohtaa puolivälierissä VaLePa:n, ja välieriin selviää kolme ottelua ensin voittanut joukkue.

Ottelusarjasta on lupa odottaa äärimmäisen tasaista. Runkosarjan keskinäiset kamppailut päättyivät VaLePa:n eduksi kolmesti lukemin 3-2, mutta näistä jokaisen ottelun voittajaksi olisi voitu kruunata myös Hurmos. Ennakkoasetelmia joukkueet hakivat torstaina Sastamalassa pelatussa tiukassa ottelussa, ja Hurmos matkustaa takaisin Vexve Areenalle täynnä revanssihenkeä.

”Kova ottelusarja edessä. VaLePa on vahva joukkue ja taitoa löytyy joka tontilta. Runkosarjassa tiukat pelit heitä vastaan, mutta niitä ei kannata enää muistella. Näihin peleihin lähdetään puhtaalta pöydältä ja vain voitot ratkaisee tästä eteenpäin. Joukkue on nälkäinen” tuumi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo ennen jännittävän puolivälieräsarjan alkua.

Pudotuspelien kunniaksi tehdään hieman syvällisempi katsaus joukkueiden kokoonpanoihin ja tilastoihin runkosarjassa:

Passarit

Hurmos: Lasse Jylhä ja Joonas Ryhänen
VaLePa: Mikko Esko ja Joel Laakso

Molemmilla joukkueilla on tasapainoinen passarikaksikko, joskin Eskon rooli on VaLePa:ssa valtava. Hurmos on pelannut hyvää lentopalloa molempien passareiden johdolla, eikä suoritus jää siitä kiinni. Edelliset kaksi ottelua on pelannut Ryhänen Jylhän ollessa sairastumisen takia sivussa, kumpi miehistä mahtaa aloittaa puolivälieräsarjan? Laakso on paikannut Eskoa muutamissa otteluissa ja on näyttänyt olevansa pelimies. Kuusikkopaikka pudotuspeleissä voi olla tiukassa, jos kaiken nähnyt Esko on pelikunnossa.

Hakkurit

Hurmos: Eetu Häyrinen ja Ville Louhela
VaLePa: Matias Tihumäki

Hurmoksen hakkuripeli on ollut kevään korvilla vahvaa. Joukkueen pistepörssin kakkospaikkaa pitävä Häyrinen on kovien pelien mies ja ratkoo isoja pisteitä Hurmokselle. Viimeksi Akaata vastaan keskitorjujana pelannut monitaituri Louhela pystyy myös koviin suorituksiin, kun sellaisia tarvitaan. VaLePa:n hakkuripeli on ollut kauden aikana vähintäänkin monimutkainen yhtälö loukkaantumisten vuoksi, mutta paikan ottanee pudotuspeleissä nuori Tihumäki. Potentiaalia miehellä riittää, mutta pudotuspeleissä vielä katsomaton kortti. Ristipaikalla on nähty myös Jiri Hänninen, tosin se kokeilu kesti Hurmosta vastaan yhden erän.

Yleispelaajat

Hurmos: Jere Heiskanen, Matias Korhonen, Markuss Cielavs, Lauri Jylhä
VaLePa: Sakari Mäkinen, Jiri Hänninen, Ville Järnvall, Raivis Oiguss, Alberto Cavasin

Yleispelaajista Heiskanen on tehnyt todellisen läpimurron liigan eliittiin. Runkosarjan pistepörssin kolmonen mahtuu kärkikymmenikköön myös vastaanotossa ja ässäsyötöissä, torjuntatilastossa mies oli neljäs. Avauskokoonpanossa ovat tasaisesti esiintyneet Korhonen ja Cielavs, joista kumpikin kykenee tekemään tärkeitä pisteitä. Jokerikorttina Hurmokselta löytyy myös järkevästi pelaava Jylhä. VaLePa:n puolelta Mäkinen ja Hänninen ovat kantaneet lähes epäinhimillistä hyökkäyskuormaa, mutta mainiosti herrat ovat onnistuneet. Osaamista löytyy kaikilta osa-alueilta, ja heidän pimentämisensä antaisi Hurmokselle voiton avaimet käteen. Vaihtopenkiltä tukea tuovat tarvittaessa Järnvall ja Oiguss, mutta peliaikaa pudotuspeleissä tuskin on luvassa vielä tänä keväänä. Cavasinin kunto on arvoitus, eikä häntä ole hetkeen nähty kokoonpanossa.

Keskitorjujat

Hurmos: Petteri Härkönen, Atte Rissanen, Eetu Lähteenmäki
VaLePa: Severi Savonsalmi, Sebastian Rösler, Tuomas Tihumäki

Hurmoksen keskikaista ei kuulu sarjan nimekkäimpiin, mutta on ehdottomasti yksi tasaisimpia. Torjuntatilastossa viidenneksi yltänyt Härkönen on tehnyt läpimurtoa liigassa, Rissanen on tasaisen vahva jokaisella osa-alueella ja Lähteenmäki väläytti hurjia hyökkäystehoja runkosarjan loppupuolella. Kolmikon tasaisuus ja vahvuudet antavatkin valmennukselle hyviä vaihtoehtoja. VaLePa:n keskiosasto on elänyt melkoisesti kauden mittaan ja täydennykset löytyivät niin kotikulmilta kuin Saksastakin. Liigan tämän hetken pisin keskitorjuja Savonsalmi ei ole vielä aivan yltänyt samanlaiseen vireeseen kuin parhaimmillaan viime kaudella, mutta on toki mainio torjuja ja ovela hyökkääjä. Rösler on osoittanut olevansa kelpo vahvistus, ja Tihumäki täyttää kolmossentterin paikan tarpeen tullen.

Liberot

Hurmos: Tatu Hakkarainen
VaLePa: Risto Ruohola

Molemmat joukkueet operoivat yhdellä liberolla. Hakkarainen oli runkosarjassa 879 vastaanotolla liigan työllistetyin mies, ja tasan 50 prosentin tarkkuus onkin huima suoritus vastaanottojen määrään nähden. PRO-liberokilpailussa Hakkarainen sijoittui neljänneksi 17 pisteellä. Ruohola on pelannut tasaisen kauden ja on ollut VaLePa:n takakentän kantava voima. Vastaanoton tarkkuus runkosarjassa oli 45%. Kovaa puolustusosaamista löytyy molemmilta liberoilta ja palloja kaivetaan peliin mustelmia säästämättä.

Tilastovertailu

                           Pisteet/erä:                                 Ässäsyötöt/erä                 Vastaanotto %

Hurmos             22,1                                               1,4                                                 51,8
VaLePa              22,7                                               1,5                                                 49,6

                           Torjunnat/erä:                           Hyökkäyspisteet/erä:            Hyökkäys %
Hurmos             2,3                                                 11,9                                               42
VaLePa              2,0                                                 12,7                                               49

Pelipäivät, ajat ja paikat

Keskiviikko 16.3. klo 18:30 Vexve Areena, Sastamala
Torstai 17.3. klo 18:30 Vexve Areena, Sastamala
Sunnuntai 20.3. klo 18:30 Joensuun urheilutalo
Maanantai 21.3. klo 18:30 Joensuun urheilutalo (tarvittaessa)
Torstai 24.3. klo 18:30 Vexve Areena, Sastamala (tarvittaessa)