Hurmos varmisti kotiedun – Kupittaalta taisteluvoitto

Karelian Hurmos ja TUTO Volley tarjosivat lentopallon ystävien lauantai-iltaan melkoisen näytelmän. Ennakkoon oli odotettavissa tasainen kamppailu kahden kovavireisen joukkueen välillä, ja sellaiseksi ottelu lopulta muodostui. Hurmoksen kapteeni Eetu Häyrinen pelasi 400. ottelunsa mestaruusliigassa ja erinomaisesti pelasikin.

TUTO Volley näytti heti ottelun alussa, ettei sarjataulukkoon ole liikaa tuijottamista. Matias Tihumäki teki Hurmoksen vastaanotosta silppua ja kolme ässää sisältänyt syöttövuoro siivitti turkulaiset 6-1-johtoon. Hurmos kuitenkin piristyi ja hivuttautui Häyrisen ja Mikko Räsäsen johdolla ensin tasoihin ja hetken kuluttua 15-13-johtoon. TUTO Volley ei tästä häkeltynyt vaan läpi erän jatkunut vahva peruspeli kantoi lopulta selkeään erävoittoon. Tihumäki ja Tatu Vuorenmaa olivat kotijoukkueen kirkkaimmat tähdet, eikä Hurmos saanut herroihin juuri otetta.

Toiseen erään lähti sisuuntunut Hurmos ja vieraat johtivatkin alkuun 4-1. TUTO Volley pääsi kuitenkin nopeasti pelirytmiin kiinni ja tasoitti tilanteeksi 7-7. Hurmoksen kaksi virhettä ja kotijoukkueen viisi perättäistä onnistumista katkaisivat Hurmokselta selkärangan, eikä vieraiden peliä tuntunut avaavan mikään. TUTO Volley juhli hyökkäyspäässä William Groffierin taituroidessa palloja pisteiksi varsin monipuolisilla ratkaisuilla. Erän päätti lopulta vaihdosta kentälle tullut Joonas Kontio ja Hurmos siirtyi pukuhuoneeseen 0-2-tappioasemassa miettimään syntyjä syviä.

Kolmannen erän alku näytti jo hetken siltä, että lauantai-ilta jää lyhyeksi Roope Keskisen hyökättyä keskeltä tilanteeksi 4-1. Hurmoksen toivat tasoihin Häyrinen ja Janne Marttila, joka myös nosti vieraat johtoon. Erän puolivälin tienoilla peliä sävyttivät lukuisat virheet, mutta onnistumisia kertyi Hurmokselle ratkaisevasti enemmän. Marttilan hyökätessä taululle lukemat 18-16 oli kaikki vielä auki, kunnes Häyrinen käveli päättäväisesti syöttöruutuun. Hurja putki sisälsi neljä ässää, eikä TUTO Volley tehnyt erässä enää pistettäkään. Näin ollen ilta oli saanut merkittävän käänteen.

Hurmoksen pisteputki jatkui neljännen erän alussa ja vierasjoukkue teki kolme ensimmäistä pistettä. Marttilan ja Nuutti Niinivaaran hyökkäykset lisäsivät johdon viiteen pisteeseen tilanteessa 9-4 ja johtoasema kesti loppuun saakka. Hurmos hyökkäsi hyvillä tehoilla, joista päävastuun kantoi Häyrinen. Hurmoksen torjunta oli myös kohdillaan ja tuotti kaikkiaan neljä pistettä. TUTO Volley yritti kaikkensa, muttei kyennyt haastamaan lentokelin löytänyttä Hurmosta.

Viidennen erän alussa nähtiin kenties Hurmoksen kauden nopein aikalisä TUTO Volleyn siirryttyä 2-0-johtoon. Torjuntapörssiä johtava Vuorenmaa vei turkulaiset 4-1-johtoon, mistä alkoi vähitellen Hurmoksen nousu. Räsänen sai hurjan määrän passeja ja takoi pisteitä, kunnes ratkaisijan rooli jakautui tasaisemmin. Marttila, Niinivaara, Häyrinen ja Atte Rissanen pääsivät pisteiden makuun ja yhtäkkiä peli oli muuttunut jälleen erittäin jännittäväksi. Tihumäki piti TUTO Volleytä taistelussa mukana ja iski tärkeitä pinnoja kotijoukkueelle. Häyrisen ässä antoi Hurmokselle kaksi ottelupalloa, mutta TUTO Volley onnistui nousemaan vielä tasoihin. Ratkaisun paikassa Hurmos oli varmempi ja ottelu päättyi turkulaisten kahteen perättäiseen hyökkäysvirheeseen.

”Syöttö-vastaanottopelistä saatiin kiinni pitkällä tauolla. Syötettiin kyllä alussakin ihan hyvin, mutta vastaanotto ei mahdollistanut hyvää pelaamista. Oltiin kyllä ongelmissa TUTO Volleyn kanssa, he olivat valmiina ja tiedettiin, että he ovat parantaneet peliään kauden edetessä. Ei tuohon voi olla tyytyväinen, mutta kun voitto tulee, niin on tehty riittävästi” mietiskeli Häyrinen lehdistötilaisuudessa.

”En osaa sanoa, mitä tapahtui pitkällä tauolla. Vastustaja paransi ja me taas tehtiin hyökkäyksessä enemmän virheitä. En ole tyytyväinen omaan peliin, paikkoja olisi ollut viidennessä erässä ihan riittävästi. Tänään kaksi ensimmäistä erää todisti, että voidaan voittaa kenet tahansa. Sitä kun pidetään yllä, niin mennään pitkälle keväällä” kommentoi TUTO Volleyn hakkuri Tihumäki.

”Olihan se semmoista vääntöä. Oltiin aika purjeessa eikä ollut kaukana, että olisi otettu 0-3-turpaan ja lähdetty kotiin miettimään mitä tapahtui. Olen ylpeä joukkueesta, miten pystyttiin sen pitkän tauon jälkeen käsittelemään kaksi vaikeaa erää. Ei se välillä kaunista peliä ollut, mutta tyylipisteitä ei jaeta ja keväällä pelataan vain voitoista. Tauolla puhuttiin, mitä pitää lähteä petraamaan” analysoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

”Hyvän pelin taso riittää, se ilahduttaa mieltä kovastikin. Hyvän vastaanoton jälkeisissä hyökkäyksissä oltiin Hurmosta perässä, ja sitten tulee Matiakselle ihan kohtuuton hyökkäyskuorma. Täytyy saada hyvistä tilanteista etupuolelta enemmän tehoja. Erittäin laadukas syöttöpeli molemmilta joukkueilta, mikä tietenkin vähän tiputtaa hyökkäystehoja. Ihan viihdyttävä peli ja hieno ilta” tuumi TUTO Volleyn päävalmentaja Olli Kuoksa.

Hurmos varmisti voitolla vähintään runkosarjan neljännen sijan, mikä oikeuttaa kotietuun puolivälierissä. Jännitettävää runkosarjan viimeisillä kierroksilla kuitenkin riittää, sillä kolmannen sijan kohtalo ratkeaa vasta 11.3. Raisiossa pelattavassa Loimun ja Hurmoksen välisessä ottelussa. Keskiviikkona Joensuussa Hurmos hakee asetelmia päätösotteluun, kun Akaa-Volley saapuu vierailulle. Tulevaa pudotuspelivastustajaakaan on vaikea ennustaa, mutta se löytyy varmuudella kolmikosta Savo Volley, Hurrikaani-Loimaa ja Kokkolan Tiikerit.

TUTO Volley – Karelian Hurmos 2-3

25–20, 25–18, 16–25, 19–25, 14–16

Koti: Tihumäki 33/+19, Groffier 13/+1, Vuorenmaa 11/+11

Vieras: Häyrinen 33/+27, Räsänen 22/+4, Marttila 12/+5