Hurmos taipui Akaa-Volleylle viiden erän väännössä

Mestaruusliigassa ennen lauantain kierrosta sijoilla kaksi ja neljä majailleet Akaa-Volley ja Karelian Hurmos kohtasivat ensimmäistä kertaa Akaa Areenalla. Ennakkoon luvassa oli jännittävä ja tasokas lentopallo-ottelu ja sellainen todella nähtiin.

Hurmoksen lähtö avauserään oli hivenen nihkeä, sillä Akaa-Volleyn torjunta vei isännät 3-0-johtoon. Eetu Häyrisen ässäsyöttö toi vieraat tasatilanteeseen 6-6 ja tästä eteenpäin edettiin hyvin tasaisissa merkeissä. Hurmoksen pistenikkareina toimivat Häyrinen, Räsänen ja erän lopussa tärkeät kaksi hyökkäystä kotijoukkueen kenttään upottanut Janne Marttila. Akaa-Volleyn tehoista vastasivat lähes vuorotellen Ali Fazli ja Greg Petty. Fazlin syöttövirhe tarjosi Hurmokselle kaksi eräpalloa, joista jälkimmäisen Häyrinen täräytti kenttään ja erä päättyi vieraille 25-23.

Toisen erän alku oli toisintoa ensimmäisestä. Akaa-Volley johti jälleen 6-3, mutta Häyrisen syöttövuoro tasoitti tilanteen. Pitkään peli eteni erittäin tasaisena, kunnes kotijoukkueen kolmen hyökkäyspisteen putki repäisi lukemiksi 17-14. Tästä Hurmos ei enää noussut kahta pistettä lähemmäksi ja erän loppu oli Akaa-Volleyn Mohammadreza Beikin torjuntanäytöstä. Häyrinen ja Räsänen jatkoivat pistetehtailua ja saivat tukea Atte Rissaselta ja Nuutti Niinivaaralta, mutta Akaa-Volley oli erässä kerta kaikkiaan vakuuttava ja tauolle lähdettiin erälukemien ollessa 1-1.

Kolmas erä alkoi hieman edellisiä tasaisempana, mutta kaava pysyi ensimmäisten pallojen ajan samana. Hurmos oli kuitenkin selvästi sisuuntunut erätappiosta ja nousi Häyrisen hyökkäyksellä 8-6-johtoon. Erän puolivälin koittaessa Akaa-Volley kiilasi edelle johtaen 14-12 pitkälti Pettyn ja keskellä pelanneiden Sauli Sinkkosen ja Petteri Tyynismaan ansiosta. Beik lisäsi Hurmoksen tuskaa ja piste-ero kasvoi jo viiteen. Erän loppua värittivät virheet molemmin puolin verkkoa, eikä Hurmos kyennyt haastamaan isäntiä. Erä päättyi akaalaisten eduksi 25-19.

Hurmos näytti neljännessä erässä, ettei se ole lähtenyt vain ihastelemaan uutta areenaa. Vierasjoukkue otti pelin haltuun heti ensimmäisistä palloista lähtien Akaa-Volleyn sortuessa virheisiin. Räsäsen hyökättyä tilanteeksi 10-4 ja Pettyn virheen venytettyä piste-eron seitsemään alkoi erän kulkusuunta olla selvillä. Seuraavassa vaiheessa Akaa-Volleylle hyökkäyksiä tarjoilivat pisteen arvoisesti Häyrinen, Rissanen ja Niinivaara, jonka torjunnan jälkeen taululla komeilivat lukemat 17-8. Pienen kirin kotijoukkue vielä lopussa rakensi, mutta Häyrinen iski erän pakettiin ja ottelu venyi täysimittaiseksi iltapuhteeksi.

Viides erä oli molemmin puolin hienoa lentopalloa. Ensimmäiset 13 pistettä syntyivät seitsemällä torjunnalla ja kuudella hyökkäyksellä ilman virheitä, mikä varmasti miellytti katsojien silmiä. Kaiken lisäksi peli eteni vielä tasaisena ja pistemiehiä löytyi useilta eri paikoilta. Ratkaisun hetkiä elettiin Akaa-Volleyn noustessa kolmen pisteen putkella johtoon 8-6, mistä Hurmos ei enää onnistunut nousemaan rinnalle. Tasaisen erän olisi voinut voittaa kumpi tahansa, mutta tällä kertaa kaksi pistettä jäi Akaalle.

Ottelu päättyi lopulta Hurmoksen 2-3 (25-23, 20-25, 19-25, 25-16, 12-15) –tappioon. Piste nosti kuitenkin Hurmoksen sarjataulukossa kolmanneksi ohi Raision Loimun, joka on tasapisteissä mutta voittoja on kaksi vähemmän. Akaa-Volley vankisti asemiaan sarjan kakkosena ja on nyt neljä pistettä Hurmoksen edellä, pelejäkin on yksi vähemmän pelattuna. Parhaan pelaajan palkinnot saivat Hurmoksen Räsänen ja Akaa-Volleyn Petty, joka oli kotijoukkueen selkeä ykkösmies.

”Koko illan tuntui, että ollaan hiuskarvan verran jäljessä. Se näkyi viidennessä erässä, sellaisia kriittisiä ja aika pahoja virheitä tuli siihen. Ne kun karsii pois, niin pystyy voittamaan. Uskon, että pelattiin parempi syöttöpeli kokonaisuutena kuin yleensä. Saatiin syöttöputkia monen pelaajan vuorolla ja Akaakin syötti hyvin koko matsin. Syöttöruudussa meillä oli hyvä ilta” analysoi Hurmoksen yleispelaaja Räsänen lehdistötilaisuudessa.

”Tuntui tosi hyvältä pelata hyvin, mutta olisi mukavampi voittaa 3-0 kuin 3-2. Minä pelsin hyvin, mutta kaverit ympärillä auttoivat paljon. Meillä on ollut jo niin monta viidettä erää, ettei niitä halua hävitä. Neljäs erä suututti meitä ja sytyttiin viidenteen. Pieniä haasteita on ollut läpi kauden, mutta parempaan päin ollaan menossa” sanaili Akaa-Volleyn yleispelaaja Petty.

”Sanotaanko että suoritusvarmuus ratkaisi. Muutama hölmö virheputki tuli siihen kolmanteen erään varsinkin ja vähän lässähti meidän pelaaminen, siihen ei ole varaa Akaa-Volleyn tasoista joukkuetta vastaan. Viidennessä erässä meillä oli paikat ottaa ne pallot, mutta perustekemisestä puuttui rauhallisuus. Ylipelattiin ehkä tilanteita ja Akaa käytti paremmin paikat. Tiedän, että pystytään pelaamaan joukkueena laadukkaampaakin jatkopallopelaamista. Ajoittain se oli tehokasta, mutta ei riittävän tehokasta” tiivisti Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

”Petty oli kyllä mies paikallaan, hoiti tonttinsa. Rauhallinen kaveri kentällä ja oli tänään meille iso pelaaja. Siinä mielessä hauska peli, että vuorotellen vähän lahjoitetaan eriä, mutta se on välillä sellaista. Vähän hätäistä oli välillä, mutta onneksi se lopussa kääntyi” kommentoi Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari.

Hurmoksen kausi jatkuu keskiviikkona kotiottelulla Hurrikaani-Loimaata vastaan. Kyseessä on jälleen kerran erittäin tärkeä ottelu taistelussa pudotuspelien kotiedusta ja lähtökohdatkin ovat mielenkiintoiset, sillä Hurrikaani saapuu Joensuun urheilutalolla uuden päävalmentaja Jani Niskakankaan johdolla.