Hurmos suuntaa pohjoiseen

Sunnuntaina ja maanantaina pelataan Mestaruusliigassa jälleen isoista pisteistä. Sarjassa seitsemäntenä ja tiukasti viidettä sijaa havitteleva Karelian Hurmos kohtaa vieraskentällä ensin sunnuntaina sarjan jumbosijalle jämähtäneen, mutta kovasti karsintoja välttelevän Lentopalloseura Ettan. Maanantaina kiertue jatkuu Rovaniemellä, jossa niin ikään yhdeksättä sijaa tavoitteleva Team Lakkapää isännöi lentopallojuhlaa.

”Mukava lähteä reissuun! Hyvä treeniviikko takana ja miehet iskussa. Reissun molemmat vastustajat hakevat varmasti nälkäisesti lisää pisteitä ja saadaankin tehdä joukkueena kova työ jokaisen pisteen eteen. Ilmaisia pisteitä ei ole jaossa” tuumi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo ennen bussin käynnistymistä.

Oululaisen Ettan kausi on ollut vaikea. Loukkaantumiset, sairastumiset ja kokoonpanomuutokset eivät ole ainakaan helpottaneet päävalmentaja Olli Kuoksan urakkaa, mutta viime aikoina joukkue on saanut peliään kasaan eikä se kumartele ketään. Uusia vahvistuksia Etta-paidassa sitten joulukuun edellisen kohtaamisen ovat ikinuoriTeppo Heikkilä ja 1-sarjasta mukaan noussut Otso Hakala. Ouluhallissa Etta on ollut voittamaton kuluvan kalenterivuoden puolella, kolmessa ottelussa ovat kaatuneet Loimu, Ducks ja TUTO.

Hurmoksen pudotuspelijuna kulkee mukavassa kuuden ottelun pisteputkessa, johon sisältyy kaksi voittoa ja neljä 2-3-tappiota. Viimeksi joukkue vieraili Helsingissä, missä se löi Ducksin 3-1. Vahvassa vireessä ovat olleet erityisesti Eetu Häyrinen ja Jere Heiskanen, mutta hienoja otteita on nähty myös muilta. Vaihtopenkiltäkin on löytynyt tarpeen tullen lisävirtaa peliin, joten voidaankin sanoa Hurmoksen vireen olevan koko joukkueen ansiota. Koko joukkuetta tarvitaankin, sillä edessä on runkosarjan huipentava tiukka otteluruuhka.

Keskinäiset kohtaamiset tällä kaudella ovat Hurmoksen ja Ettan välillä 1-1. Ensimmäisen vei Joensuussa Etta lukemin 3-1, toisen puolestaan Hurmos Oulussa 3-0. Varsinaisesta kotiedusta ei siis voida puhua tässä otteluparissa. Tilastoissa Hurmos on Ettaa edellä jokaisella osa-alueella, mutta kuluva kausi on ollut äärimmäisen tasainen. Sarjassa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa tai hävitä kenelle tahansa, joten ennakkotietoihin ei kannata tukeutua liikaa. Ainoatakaan pistettä ei pelissä tule etukäteen. 

”Keskiviikkona pelattiin pitkästä aikaa ja nyt päästään taas tositoimiin. Hurmoksella on laaja materiaali niin vähän vaikea valmistautua, kun ei oikein tiedä ketä pelaa, mutta oman pelin kautta lähdetään hakemaan tärkeitä pisteitä” mietiskeli Kuoksa ottelun alla.

Seuraa tätä: Janne Marttila vastaan Hurmos

Alkukauden loukkaantumiset selättänyt Etta-hakkuri Marttila on saanut ylivoimaisesti eniten passeja viime otteluissa ja kantanut päävastuun Ettan pisteistä. Hurmoksen pisteet ovat jakautuneet hieman tasaisemmin, joten onkin mielenkiintoista nähdä, kuka nousee illan pistepörssin kärjeksi.

Nippelitieto:

Hurmos ja Etta pelasivat marraskuussa koko kauden pisimmän erän tähän hetkeen saakka. Kotijoukkueen kannalta harmillisesti tuo erä päättyi Ettan eduksi, mutta pisteet 39-37 ovat lentopallo-ottelussa suhteellisen harvinainen lopputulos. Nähdäänkö Oulussa yhtä tasaista vääntöä?

Koska sunnuntain ottelu alkaa Oulussa jo klo 15:00, Hurmos matkustaa vielä illan aikana Rovaniemelle. Vastassa olevan Team Lakkapään viime ajat ovat olleet mollivoittoisia, eikä tilannetta ole helpottanut tähtihakkuri Fredric Gustavssonin sairasloma. Miehen pelikunto on arvoitus, päävalmentaja Luis Salgadon mukaan ruotsalaisen pitäisi kuitenkin olla maanantaina mukana.

Panoksia riittää tässäkin ottelussa enemmän kuin tarpeeksi. Jokainen piste nousee suureen arvoon taistelussa runkosarjasijoituksista. Hurmos hakee parhaita mahdollisia asetelmia pudotuspeleihin, Lakkapää taistelee välttääkseen karsinnat. 

Hurmos on voittanut molemmat tällä kaudella pelatut keskinäiset ottelut. Ensin pisteet matkasivat Rovaniemeltä Pohjois-Karjalaan, myöhemmin Hurmos piti pisteet Joensuussa. Potentiaalia Lakkapäällä kuitenkin riittää, sillä Aponzan veljekset Daniel ja Leiner ovat parhaimmillaan todella kovia pelimiehiä ja uusi libero Sho Takahashi on ollut oiva vahvistus vastaanottoon. Joukkuetta on vaivannut epätasaisuus, ajoittaisten huippusuoritusten lisäksi peleissä on sattunut paljon virheitä. Vaikka Hurmoksenkin peli on ollut ajoittaista vuoristorataa, nousut ja laskut ovat olleet vastustajaa loivempia. Tasaisuus onkin yksi ratkaiseva tekijä maanantai-illan ottelussa. 

Tilastoista hyökkäyspuolella joukkueet ovat hyvinkin tasaiset, eikä ihme: kovia pallontappajia löytyy molemmin puolin verkkoa. Muilla osa-alueilla etu on Hurmoksella, ja varsinkin Tatu Hakkaraisen johtama vastaanottopeli on ollut selvästi Lakkapäätä tehokkaampaa. Henkilökohtaisissa tilastoissa mielenkiintoisen taisteluparin muodostavat keskitorjujat Petteri Härkönen ja Daniel Aponza. Torjuntapisteet ovat Härkösen eduksi 49-47. 

Isoon arvoon ottelussa nousee myös palautuminen. Lakkapää matkusti viimeisen viikon aikana ensin tuplaotteluun Loimaalle, kävi Rovaniemellä kääntymässä ja vieraili vielä torstaina ja perjantaina Pirkanmaalla. Hurmokselle ottelu on tuplaviikonlopun jälkimmäinen, mutta vahvan kuntopohjan pitäisi kestää kiristyvää ottelutahtia hyvin. 

”Toivon, että tämä uusi peli tulee olemaan meille parempi kuin edelliset. Tulos ei ole välttämättä ollut puolellamme, mutta olemme vahvistuneet joukkueena ja olemme luottavaisia. Toivottavasti Gustavsson on 100-prosenttisessa kunnossa. Hurmokselle peli on tärkeä pudotuspelejä ajatellen, ja toivottavasti pystymme tarjoamaan Urheiluopistolla hyvää lentopalloa” sanaili Salgado ennen ottelua.

Seuraa tätä: Hyökkäysratkaisut

Molemmista joukkueista löytyy pelaajia, joiden hyökkäykset ovat välillä silmiä hivelevää katsottavaa eikä valikoima rajoitu pelkästään koviin lyönteihin. 

Nippelitieto:

Historian saatossa Hurmos ja Team Lakkapää ovat kohdanneet kahdeksan kertaa. Seitsemän voittoa on merkitty Hurmokselle, mutta pisteitä ei jaeta historian perusteella.