Hurmos suuntaa Pirkanmaan kiertueelle

Runkosarjan loppuhuipennuksena Karelian Hurmos suuntaa bussin kohti Pirkanmaata. Torstaina Vexve Areenalla on vastassa hallitseva Suomen mestari VaLePa, perjantaina pelataan Akaa-Volleyn vieraana Toijalan Monitoimitalolla. Hurmoksella on mainio tilaisuus hakea vierastuplasta playoff-tuntumaa, sillä joko VaLePa tai Akaa-Volley on mitä todennäköisimmin Hurmoksen puolivälierävastustaja.

”Kova ja mielenkiintoinen vierastupla edessä. Pudotuspelit lähenee, mutta vielä pidetään keskittyminen seuraavassa pelissä ja omassa tekemisessä. Molemmat vastustajat sarjan kärkeä ja molemmilta löytyy taitoa sekä kovuutta. Hyvät mittarit meille runkosarjan loppuun” mietiskeli Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo ennen linja-auton käynnistymistä.
Torstain otteluun VaLePa:a vastaan Hurmos lähtee hakemaan revanssia kahdesta Joensuussa kärsitystä 2-3-tappiosta. Kohtaaminen on joukkueiden kolmas tällä kaudella ja ainoa Sastamalassa pelattava ottelu. Alun perin tammikuun lopulle kaavailtu kamppailu siirtyi koronan vuoksi runkosarjan loppuun, mutta mikä olisikaan sopivampi paikka tällaiselle huippuottelulle?

VaLePa on tuskaillut runkosarjan lopulla kovan otteluruuhkan kanssa, eikä Hurmoksellakaan ole helppo kalenteri. Sastamalan ylpeys on kärsinyt viime aikoina muutamia yllättäviäkin tappioita ja viimeisestä viidestä ottelusta on kertynyt kaksi voittoa. Akaa-Volleytä vastaan käänteentekevä siirto taisi olla Jiri Hännisen pyöräyttäminen hakkuriksi ja onkin mielenkiintoista seurata, miten VaLePa miehistöään loppukevään ajan peluuttaa. Mikko Esko on ollut lepovuorossa useamman ottelun ja ilmeisesti passaria säästellään pudotuspeleihin. Sakari Mäkinen on saanut nauttia lentopalloilusta koko rahalla ja saa illasta toiseen paljon passeja. Jokerikorttina VaLePa:n pakassa on yleispelaaja Ville Järnvall, joka on pelannut kaksi kelpo ottelua kentälle päästyään.

Mutta löytyy vaihtoehtoja Hurmokseltakin. Passariosastolla Lasse Jylhä ja Joonas Ryhänen muodostavat vahvan kaksikon, yleispelaajista viime aikoina vähemmälle peliajalle jäänyt Matias Korhonen tuo tarvittaessa omat vahvuutensa kentälle. Keskitorjujakolmikko Atte RissanenPetteri HärkönenEetu Lähteenmäki on kenties sarjan tasaisin, eikä vastikään syntymäpäivää juhlinutta hakkuri Ville Louhelaakaan ole syytä unohtaa.

Tilastovertailussa VaLePa:lla on etu syötössä ja hyökkäyksessä, Hurmoksen vahvuudet ovat vastaanotto ja torjunta. Keskinäiset ottelut ovat olleet äärimmäisen tasaisia, joten varmasti mielenkiintoinen kamppailu on tulossa. Iso kysymys on myös, kumpi kestää tiukan ottelutahdin paremmin?

”Viimeisiä viedään runkosarjassa. Tärkeä peli meille, koska on mahdollisuus varmistaa 2.sija. Meidän pelit ovat olleet tiukkoja vääntöjä ja semmoista odotan tästäkin pelistä” tuumi VaLePa:n päävalmentaja Janne Kangaskokko ennen ottelua.

Seuraa tätä: PRO-liberokilpailu

Ennen torstain ottelua Tatu Hakkaraisella on 16 pistettä, virkaveli Risto Ruoholalla niitä on 15. Kumpi takakentän erikoismiehistä vie voiton tässä kilpailussa?

Nippelitieto:

VaLePa on liigan ainoa joukkue, jota Hurmos ei ole koskaan voittanut. Yhdeksän tappiota alkaa varmasti riittää vierasjoukkueelle ja kuluvan kauden aikana historiaa on kirjoitettu useampaan kertaan. Vierasvoitto on kovan työn takana, mutta Hurmos ei lähde kumartelemaan kuvia.

Runkosarjan päätös perjantaina Toijalassa


Viimeisestä viidestä ottelusta Akaa-Volley on voittanut kolme ja hävinnyt kaksi. Tuo kolmen ottelun voittoputki katkesi VaLePa:a vastaan niukasti 2-3, mutta kaiken kaikkiaan Akaa-Volleyn kausi on ollut onnistunut. Kokeneet pelimiehet Urpo Sivula, Joni Mikkonen ja Kristo Kollo alkavat olla kovassa kevätkunnossa, joten joukkue onkin vaarallinen vastustaja kenelle tahansa. Kaiken lisäksi Akaa-Volley on tilastojen mukaan liigan paras vastaanottojoukkue ja libero Voitto Köykkä varmisti PRO-liberokisan ykkössijan.

Hurmoksen viisi edellistä ottelua ennen torstaita ovat tuottaneet kaksi voittoa. Kolmesta tappiosta kaksi on tullut joukkueelle jo tyypilliseen tapaan 2-3, ja nälkää tulevien pelien voittamiseen varmasti riittää. Runkosarjasijoitus on Hurmoksen lyhyen liigahistorian paras eli vähintään seitsemäs, joten Joensuussa on tehty paljon asioita oikein. Kevättä kohden joukkue on saanut ratkaisijoiden listaan lisää leveyttä Markuss Cielavsin pelattua kovilla tehoilla edellisissä otteluissa. Eetu Häyrinen ja Jere Heiskanen ovat varmasti vastustajien tiukassa vartioinnissa, mutta pystyvät isoihin pistemääriin.

Ottelun voisi odottaa olevan vastaanottopelin juhlaa, sillä sekä Akaa-Volley että Hurmos kuuluvat kyseisellä osa-alueella sarjan eliittiin. Ennen kaikkea vastaanotto on tasaisen vahvaa, sillä peräti kahdeksan miestä mahtuu vastaanottotilastossa 23 parhaan joukkoon. Hyökkäyspuolella Akaa-Volley on ollut Hurmosta vahvempi, mutta vastaavasti torjunnassa Hurmos on edellä. Selkeää ennakkosuosikkia ei näiden tilastojen perusteella ole helppo nimetä.

Hurmos on pelannut Akaa-Volleytä vastaan tällä kaudella kahdesti. Lokakuun vierasottelusta ei pisteitä herunut, mutta marraskuun lopussa Hurmos maksoi kalavelat tyylipuhtaalla 3-0-kotivoitolla. Kotietu onkin ollut joukkueiden välillä valttia, sillä peräti seitsemän kaikkiaan kahdeksasta ottelusta on päättynyt kotijoukkueen voittoon. Perinteisesti fanaattinen Monarin kotiyleisö antanee jälleen täyden tukensa kotijoukkueelle, joten Hurmos pääsee nauttimaan hienosta tunnelmasta.

”Runkosarjan viimeinen peli, katsotaan onko pelillä pisteiden valossa merkitystä. Koitetaan saada hyvä lopetus runkosarjalle” kommentoi Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari.

Seuraa tätä: Torjunta

Kun joukkueet kohtasivat edellisen kerran, Hurmos otti kolmeen erään mukavat 13 torjuntapistettä Akaa-Volleyn neljää vastaan. Kestääkö joensuulainen tiilimuuri, vai onko Akaalla keksitty keinot Hurmoksen torjunnan murtamiseen?

Nippelitieto:

Joukkueet ovat kohdanneet liigassa kahdeksan kertaa. Seitsemässä ottelussa kotietu on pitänyt, eikä viisieräisiä ole nähty koskaan. Kirjoitetaanko historiankirjoihin uusi luku perjantaina?