Hurmos komeaan voittoon – Savo Volley nurin Kuopio-hallissa

Keskiviikkoiltana pelattiin aina yhtä jännittävä Itä-Suomen paikallisottelu Savo Volleyn ja Karelian Hurmoksen iskiessä yhteen Kuopiossa. Joukkueet tarjosivatkin ennakko-odotusten mukaisesti hurjan väännön keskiviikkoillan iloksi.

Hurmos sai otteluun lentävän lähdön ja karkasi heti kolmen pisteen johtoon. Ero ehti kasvaa jo viiteen pisteeseen tilanteessa 8-3, mutta Savo nousi Andrus Raadikin johdolla iskuetäisyydelle. Savo sortui kuitenkin virheisiin ja Eetu Häyrinen johti Hurmoksen tehokasta hyökkäystä, mikä pohjusti vieraiden erävoittoa. Atte Rissanen vei ässäsyötöllä Hurmoksen 19-13-johtoon, eikä Savo kyennyt enää nousemaan lähelle. Erä päättyi lopulta Häyrisen hyökkäyksellä lukemiin 25-21.

Toinen erä alkoi hyvin samankaltaisesti kuin ensimmäinen. Hurmos teki kolme ensimmäistä pistettä ja savolaisten tunteet kuumenivat keltaisen kortin arvoisesti. Häyrisen ässäsyöttö ja hyökkäys sekä Niko Haapakosken kaksi torjuntaa veivät Hurmoksen 12-8-johtoon. Rissanen syvensi Savon tuskaa hyökkäämällä taululle lukemat 19-13 ja kotijoukkueen virheet tarjosivat Hurmokselle tilaisuuden voittaa erä selkeästi, ja siihen Hurmos tarttui. Mikko Räsänen katkaisi erän kahdella perättäisellä pisteellä ja ratkaisevan torjunnan tuuletus poiki Räsäselle vielä keltaisen kortin.

Kolmanteen erään Savo vaihtoi passariksi Maciel Madej’n ja hakkuriksi David Kisielin. Vaihto piristi kotijoukkuetta ja Hurmos löysikin itsensä pian tappiotilanteesta. Räsänen nosti vieraat johtoon kahdella hyökkäyksellä 11-10, mutta loppujen lopuksi Räsänen jäi tehojensa kanssa hiukan yksin. Savon torjunta oli Hurmokselle myrkkyä, eikä se tehnyt virheitäkään samaan tahtiin kuin kahdessa aiemmassa erässä. Savon keskihyökkäys toimi myös mallikkaasti ja Michael Michelau pääsi peliin hyvin mukaan. Savo voitti erän lopulta 25-21.

Neljännessä erässä Savo jatkoi vahvoja esityksiä ja Hurmos joutui takaa-ajoasemaan heti alkuun. Ensimmäisten pallojen jälkeen peli oli melkoista hyökkäysilottelua ja pisteitä taottiin vuorotahtiin. Nuutti Niinivaaran torjunta nosti Hurmoksen 14-13-johtoon erän puolivälissä, mutta Michelau ja Savon keskihyökkäys olivat vieraille liikaa. Häyrinen tykitti erän lopussa vielä neljä pistettä ja Hurmos nousi tasoihin 22-22. Tiukan erän ratkaisi Raadik ja ottelu venyi viidenteen erään.

Ratkaisuerästä muodostui Häyrisen ja Michelaun kaksintaistelu. Molemmat tekivät näyttäviä pisteitä ja erä eteni hyvin tasaisena. Savo näytti jo marssivan kohti otteluvoittoa, kun passari Madej löysi hieman yllättäen hakkuri Kisielin, joka iski tilanteeksi jo 12-9. Sitten iski Häyrinen, joka hyökkäsi kavennuspisteen ja marssi syöttöruutuun. Tuon syöttövuoron aikana Häyrinen tuhosi Savon vastaanoton, syötti kaksi ässää ja tarjosi Haapakoskelle vastapallon, jota passari ei jättänyt käyttämättä. Lauri Jylhä nappasi vielä torjunnan, joten Hurmoksella oli kaksi ottelupalloa. Ensimmäisen Savo selvitti, mutta toisessa Niinivaara pääsi hyökkäämään vieraille maukkaan voiton.

”Tultiin kyllä hyvin tänään peliin ja oltiin valmiita, Savo ei ollut ja antoi kaksi erää aika helposti. Savo paransi sitten loppua kohden eikä ihan pystytty vastaamaan. Onneksi pystyttiin pelaamaan laadukas viides erä, toki niin Savokin pelasi. Tekee hyvää meidän joukkueelle. Kyllä se lähtee meidän omasta tekemisestä. Halutaan puolustaa paljon, meillä on vaarallinen syöttöjoukkue, ollaan fyysinen joukkue vaikka meitä on sanottu ’pieneksi joukkueeksi’. Omilla vahvuuksilla mennään eteenpäin” kommentoi Hurmoksen MVP Häyrinen lehdistötilaisuudessa ottelun kulkua.

”Oli kiva pelata. Totta kai on surullista, että hävitään. Hieman ristiriitaiset fiilikset. Hurmos oli valmistautunut tähän peliin hyvin. Arvostan kovasti faneja, jotka olivat tänään kannustamassa meitä. Viides erä on kiinni siitä, kumpi tekee vähemmän virheitä. Nilkka on hyvässä kunnossa, olen iloinen siitä” mietiskeli Savo Volleyn MVP:ksi valittu passari Madej, joka palasi kentälle loukkaantumisen jälkeen.

”Peliin pitää olla aina valmis, ei pelaajia tarvitse siihen sytyttää. Jätkät noudattivat suunnitelmaa, joka meillä oli. Toki pelin edetessä Savon vaihtoihin olisi pitänyt pystyä reagoimaan paremmin ja valmistaa joukkuetta siihenkin. Pistemenetys harmittaa, mutta lämmittää kolme viimeistä erää kun molemmat joukkueet hyökkäsivät vastaanotosta tehokkaasti. Neljäs erä olisi voinut kääntyä miten vain, Savo oli siinä lopussa aavistuksen parempi. Kiva oli nähdä viidennessä erässä, että pystytään paine-erä pelaamaan tuollaisella hyökkäyspelillä ja syöttökin oli Häyrisen johdolla vahvaa” analysoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

”Tuntemukset ei voisi olla tällä hetkellä paljon heikommat. Minä en onnistunut joukkuetta valmistamaan tähän otteluun, siinä tehtävässä epäonnistuin pahasti. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun ottelun alku oli erittäin heikko, suorastaan ihan naurettava. Pistää miettimään, että pitääkö tässä alkaa tekemään omia johtopäätöksiä kun noin heikosti pelataan. Erätauolla vähän keskusteltiin, taktiikasta ei tarvitse puhua kun ei pystytä pelaamaan omaa lentopalloa. Jos jotain positiivista pitää kaivaa, niin saatiin pari loukkaantunutta kerralla takaisin. Jos minun naama sytyttää vastustajat eikä omia, niin pitää miettiä pitääkö minun jäädä tästä pois. Rehellisesti sanottuna koville ottaa” manasi Savo Volleyn luotsi Timo Tolvanen.

Hurmos ei ehdi kauaa juhlistaa voittoa, sillä seuraava ottelu on ohjelmassa lauantaina. Vieraaksi Joensuun urheilutalolle saapuu Akaa-Volley, joka on sarjassa kolmantena tasapisteissä kakkospaikkaa pitävän Hurmoksen kanssa.