Hurmos ja VaLePa jälleen viisieräisessä

Viikon mittaiselta koronatauolta kentille palannut Karelian Hurmos sai keskiviikkona vieraakseen VaLePa:n. Lähtökohdat otteluun olivat mielenkiintoiset, sillä vierasjoukkueella oli alla kaksi perättäistä tappiota ja Hurmos pääsi jatkamaan joukkueharjoittelua vasta maanantaina. Tauko ei kuitenkaan isäntiä häirinnyt, vaan se haastoi hallitsevan Suomen mestarin tosissaan.

Hurmos näytti heti avauserän alussa, ettei sen yli kävellä. Vaikka VaLePa nousikin jo 9-5-johtoon, Petteri Härkönen niittasi keskeltä kavennuksen ja asteli syöttöruutuun. Härkösen syötöillä Hurmos kiri rinnalle ja ohikin Matias Korhosen hyökättyä tilanteeksi 10-9. Tästä eteenpäin mentiinkin tasatahtia, eikä pisteputkia muodostunut kummallekaan joukkueelle. VaLePa nousi uudelleen johtoon tilanteessa 19-18, mutta Eetu Häyrinen tasoitti pelin. Erän lopussa Hurmos oli vahva ja Häyrinen sekä Jere Heiskanen naulasivat hyökkäyksillään valotaululle lukemat 1-0.

Toisen erän alussa VaLePa sai uutta virtaa ja Hurmos hieman ihmetteli edellisen erän tulosta. Vieraat veivät peliä Sakari Mäkisen johdolla jo 7-4, kunnes Lasse Jylhä sytytti Hurmoksen toisen kosketuksen ratkaisulla. Vaikka VaLePa johti parhaimmillaan 11-7, ei Hurmos luovuttanut. Heiskasen hyökkäys aloitti kirin, ja tilanteessa 13-13 erä alkoi tavallaan alusta. VaLePa ei taipunut ja nousi muutaman pisteen johtoon Jiri Hännisen hyökkäyksillä. Hurmos viritti erän loppuun vielä vahvan kirin, mutta aivan loppuun saakka se ei kantanut ja erä päättyi kotijoukkueen verkkovirheeseen.

Kolmannen erän alku oli niin ikään Hurmokselle katastrofaalinen. Virheiden sävyttämä peli eteni VaLePa:n tahdissa ja vieraat johtivat vahvan syöttöpelin ansiosta jo 11-5. Hurmos suoritti hakkurivaihdon Markuss Cielavsin korvatessa Häyrisen, mikä aloitti isäntien takaa-ajon. Piste kerrallaan ero kaventui Härkösen vahvojen esitysten saattelemana, toisena kantavana hahmona toimi Heiskanen. Myös Korhonen teki tärkeitä pisteitä ja lopulta oltiin Hurmoksen eräpallotilanteessa 24-23. Ensimmäinen ei tuonut ratkaisua ja jatkopallojen edetessä katkaisua pääsi yrittämään myös VaLePa. Vieraat johtivat 28-27, kunnes iski Jylhä. Kylmäpäinen hyökkäys toisesta kosketuksesta upposi kenttään, Korhonen torjui Hurmoksen eräpallotilanteeseen ja Jylhä toi ässäsyötöllä sarjapisteen Hurmokselle.

Neljäs erä oli VaLePa:n. Hurmoksella ei onnistunut mikään, ja sairastelut alkoivat näkyä pelaajien ajoittaisena puuskuttamisena. Lähes virheettömästi pelannut VaLePa takoi pisteitä uskomattoman monipuolisesti Mikko Eskon jakaessa hyökkäysvastuuta Mäkiselle, Hänniselle ja peräti seitsemän kertaa hyökänneelle keskitorjuja Sebastian Röslerille. Hurmoksen hyökkäyspeli oli hieman pehmeää, eikä näissä otteluissa voiteta eriä 26% hyökkäysteholla. Loppunumerot 25-13 VaLePa:n eduksi kertovat kaiken oleellisen erän tapahtumista.

Viidenteen erään Hurmos sai hyvän alun ja johti 2-0. VaLePa nousi nopeasti rinnalle ja ohi hakkurin paikalle tulleen Matias Tihumäen aloittaessa pisteiden teon. Heiskanen ja Cielavs nostivat onnistumisillaan Hurmoksen uudelleen johtoon 8-5, mutta niin vain VaLePa nousi jälleen tasoihin. Cielavs vei isännät hyökkäyksellä ja torjunnalla 12-10-johtoasemaan, vaan sitten tapahtui pienimuotoinen jäätyminen. Hurmoksen kenttään upposi ensin kaksi hyökkäystä pitkien pallojen päätteeksi, ja johtoon vieraat vei Tihumäki sormilyönnillä. Pisteitä Hurmos ei enää tehnyt, joten VaLePa onnistui kairaamaan Joensuusta kaksi sarjapistettä.

”Hyvä fiilis aina, kun voittaa täällä. Ikinä ei tule helpolla. Ei meiltä mikään kaunein peli, mutta täytyy olla ylpeä, että saatiin kaivettua voitto. Kädet ei tärise jatkopalloilla, pitää vaan mennä pallo kerrallaan” kommentoi VaLePa:n MVP:nä palkittu Sakari Mäkinen.

”Pettynyt fiilis, voiton avaimet olisi ollut käsissä. Ei parasta peliä VaLePa:lta. Parhaamme tehtiin, mutta ei riittänyt. Annettiin erien aluissa siimaa, mutta hyvin aina kirittiin” tuumi puolestaan Hurmoksen MVP-tittelin pokannut Matias Korhonen.

”Voitto lämmittää. Raskas ja hankala reissu, eilen Savo ja sieltä tappio tiukan pelin jälkeen. Täällä ei saa ikinä mitään helpolla. Kova torjunta-puolustusjoukkuevastassa niin pitää onnistua hyvin. Pidettiin maltti hyökkäämisessä, ei alettu hulluna räiskiä ja omat virheet pysyivät vähäisinä. Maltettiin puolustaa Hurmoksen peippejä”analysoi VaLePa:n päävalmentaja Janne Kangaskokko.

”Ihan selvästi voiton avaimet, mutta muutama hölmö kommunikointivirhe ja VaLePa kiri rinnalle viidennessä erässä. Ei voida antaa sellaisia. Joudutaan tekemään kova työ break point-pelaamisella kun annetaan kaverille etumatkaa. Hyvin pystyttiin nollaamaan vaikea viime viikko, ja pelattiin varmasti yleisöön menevä peli. Tauko ei näkynyt taidoissa, enemmänkin fyysisellä puolella. Ollaan treenattu niin paljon, että peli ei kaadu viikon taukoon” mietiskeli Hurmos-luotsi Matti Alatalo.

Karelian Hurmos – VaLePa Sastamala Tampere

2-3 (25-22, 22-25, 30-28, 13-25, 12-15)
Koti: Heiskanen 23/+15, Korhonen 18/+9, Härkönen 11/+6
Vieras: Mäkinen 26/+17, Hänninen 24/+15,  Rösler 13/+7
Ässät 3-10, syöttövirheet 12-12, torjunnat 17-10, hyökkäys% 40-43, vastaanotto% 58-64