Hurmos ja Akaa-Volley tarjosivat viisi erää lentopalloviihdettä

Perjantaina pelattu Karelian Hurmoksen ja Akaa-Volleyn viimeinen runkosarjaottelu tarjosi lentopallon ystäville melkoisen näytelmän. Oli tunnetta, hyviä ja huonoja hetkiä sekä jännitystä aivan viimeiseen palloon saakka. Jännityselementtejä oli ilmassa jo ennen aloitusvihellystä, kun aloitusseitsikot selvisivät. Hurmoksen puolella Ville Louhela pelasi keskitorjujana, Akaa-Volley lepuutti pelaajia ja aloitukseen nousivat hakkuriksi Dmitri Borichevja yleispelaajaksi Nico Nurmesniemi. Muutaman ottelun poissa ollut yleispelaaja Kristo Kollo palasi myös kokoonpanoon.

Ensimmäinen erä oli kotijoukkueen juhlaa. Hurmoksen peli oli vielä matkalla Toijalan Monitoimihallille, ja saattoi eilispäivän viisi erää vielä painaa hiukan. Akaa-Volley pelasi todella vähillä virheillä ja esitteli yleisölle erittäin vakuuttavaa torjuntapeliä peräti kuuden kopin verran. Hurmos ei pystynyt haastamaan isäntiä kuin hetkittäin, ja vieraiden yksinäinen plussan puolelle tilastoissa päässyt tehomies oli Eetu Häyrinen (6/+5). Hurmoksen peliä vaikeuttivat Akaan torjunnan lisäksi neljä syöttövirhettä. Kotijoukkueen yleispelaaja Kollo kirjautti tehot 5/+5 ja keskitorjujat Panu Pitkänen ja Sauli Sinkkonen tehtailivat kumpikin tehot 4/+4. Akaa-Volley voitti erän lopulta selvin 25-16-lukemin.

Toinen erä oli tilastojen valossa Hurmokselta vielä ensimmäistäkin karmeampi. Vain yhdeksän itse tehtyä pistettä on auttamatta liian vähän, ja lukemia kaunistelivat Akaa-Volleyn yhdeksän virhettä. Kotijoukkue pelasi edelleen todella vahvasti, eikä Hurmoksen puolustus päässyt hyökkäyksiin kiinni. Kollo jatkoi pistetehtailua tehoilla 6/+2 ja Borichev onnistui myös komeasti tehoin 4/+2. Akaan peliä helpotti peräti 73% tarkkuudella toiminut vastaanotto, jonka kanssa Hurmos vastaavasti oli vaikeuksissa. Pohjois-Karjalan tehokkain mies toisessa erässä oli Jere Heiskanen (4/+3) ja Häyrinenkin ylsi neljään pisteeseen. Sen yhdeksännen oman pisteen teki ässäsyötöllä Louhela. Pitkälle erätauolle Hurmos lähti sulattelemaan 18-25-erätappiota.

Pitkässä erätauossa sanotaan olevan taikaa, ja jonkinlaista perää sanonnassa tuntuu olevan. Kolmanteen erään kentälle marssi aivan erilainen Hurmos kuin aiemmin, mikä hämmensi Akaa-Volleytä selvästi. Louhelan syöttövuoro löi alkutahdit ottelun suunnan kääntymiselle, samalla puolustukseen tuli uutta virtaa. Tunnetaso nousi jo pudotuspelitasolle, eikä keltaiselta kortiltakaan vältytty. Häyrinen jatkoi vahvassa vireessä tehoilla 6/+3, mutta tällä kertaa tukea löytyi joka puolelta. Matias Korhonen ja Heiskanen takoivat viisi pistettä mieheen, keskikaistalta Petteri Härkönen ja Louhela kurittivat Akaata kolmella pisteellä. Kotijoukkueen ykköstykki oli edelleen Kollo, mutta pelaamattomuus alkoi näkyä miehen otteissa lisääntyneinä virheinä. Huima trillerierä venyi lopulta jatkopalloille, ja Hurmos pystyi vääntämään erävoiton lopulta lukemin 31-29.

Neljäs erä oli yksi Hurmoksen kauden parhaita. Hyökkäystehot nousivat 60 prosenttiin, vastaanoton tarkkuus oli peräti 85% ja torjuntojakin tuli kolme. Virheitä kirjattiin vain neljä, ja näillä lukemilla erävoitto on useimmiten melkoisen varma. Häyrinen ja Heiskanen tekivät viisi pistettä, Korhonen neljä ja Härkönen kolme. Akaa-Volley ei päässyt juhlimaan hyökkäystehoilla ja päävalmentaja Olli Kunnari oli pakotettu pyörittämään vaihtoruletissa kentälle passariksi nuoren Saku Tuomivaaran ja yleispelaajaksi Kasimir Vuorisen Kollon hyydyttyä pahasti. Tehokkain pelaaja valkopaidoilta oli Borichev, joka teki kolme pistettä. Viime aikoina Hurmos on pelannut lähtökohtaisesti viisieräisiä otteluita, eikä perjantain kamppailu muuttanut tilannetta. Ratkaisuerään Hurmoksen siivitti lopputulos 25-16.

Viidennen erän alussa Akaa-Volley oli vahva, ja karkasi nopeasti johtoon. Ei Hurmos huonosti pelannut, mutta ratkaisuja ei tahtonut aluksi löytyä. Loppua kohden Hurmos paransi huomattavasti, ja pisteet toivat vieraat lopulta tasoihin. Ottelupalloon ensiksi ehti Akaa, Hurmos onnistui tilanteen kuitenkin selvittämään. Äärimmäisen tasaiseksi muodostunut erä päättyi kuitenkin vastustajan eduksi, niin kuin kymmenen aiempaakin viisieräistä. Lähellä Hurmos jälleen oli ja kenties lähempänä kuin kertaakaan aiemmin, mutta vielä tällä kertaa tulos oli harmillinen. Vaihtomiehet ratkaisivat pisteet Akaalle Vuorisen ollessa kolmella pisteellä joukkueensa paras viidennessä erässä. Hurmoksen miehistä Heiskasen liekki paloi tulikuumana tehoilla 4/+3, mutta muiden jäädessä yhteen pisteeseen tulos kääntyi jatkopalloilla Akaalle 16-14.

Hurmoksen tappiolukemat runkosarjan päätöksessä kirjattiin lopulta 2-3 (16-25, 18-25, 31-29, 25-16, 14-16). MVP-valinnat kohdistuivat Häyriseen ja Boricheviin, PRO-liberokisaan yhden pisteen tienasi Akaa-Volleyn Voitto Köykkä. Toimituksen kunniamaininnan koko viikonlopusta ansaitsee Hurmoksen passari Joonas Ryhänen, jolla riitti työsarkaa täydet kymmenen erää. Kehuja keräsi myös vieraiden libero Tatu Hakkarainen, jota Akaa-Volley kuormitti 51 syötöllä.

”Ei osata voittaa vaan pelejä, siinä se selitys varmaan on. Varmasti on pientä puristusta ja tuuriakin mukana. Tästä eteenpäin on turha voivotella, jos häviää 3-2. Ensi viikolla ne pitää voittaa. Vaikea sanoa onko peli liikaa minun ja Heiskasen varassa, kaikkihan siellä kuitenkin pelaa ja tietyt roolit löytyy joukkueesta” sanaili Häyrinen lehdistötilaisuudessa.

”Pitää kysyä päävalmentajalta oliko joku syy, miksi en pelannut tänään. Pirun hyvässä kunnossa olen enkä ole ollut varmaan ikinä näin kivuton kuin nyt. Dmitri hoiti hienosti homman, vaikka ei ole hakkurina paljon pelannut” analysoi Akaa-Volleytä lehdistön edessä edustanut Urpo Sivula

”Miehiä vähän puuttuu vielä rosterista, mutta eiköhän me saada joukkue kasaan pudotuspeleihin. Mennään päivä kerrallaan. Niillä pitää mennä ketä on, ei tässä selittelyt auta. Pientä flunssaa, sen enempää ei minun tarvitse siitä puhua. Ei ole Ville pelannut junnuvuosien jälkeen keskellä minun tietojen mukaan. Alku oli vaikea, mutta sytytti joukkuetta ja hoiti tonttinsa hyvin. Kuormaa on Heiskasella ja Häyrisellä, mutta miehet ovat hyvässä kunnossa. Akaa syötti aika hyvin kaksi ensimmäistä erää ja pelasi hyvin. Kopissa käytiin muutamia perusjuttuja läpi ja saatiin peli paranemaan” jutteli Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

”Upi ei mahtunut tänään pelaavaan kokoonpanoon, katsotaan sitten ensi viikolla uudestaan. Ei me tämän valmiimmaksi tulla pudotuspeleihin. Tällä viikolla näkyi jo treeneissä, että herkkuhetket alkavat olla lähellä” kommentoi Akaa-Volleyn päävalmentaja Kunnari. 

”Runkosarja paketissa. 7 sija on se, mitä tällä kaudella runkosarjassa ansaittiin. Vielä ei ole aika sen syvemmälle analysoinnille runkosarjasta, mutta oikealla polulla ollaan. Nyt meidän katseet on vahvasti keskiviikon ensimmäisessä pudotuspelissä ja siellä nähdään nälkäinen Hurmos” jatkoi Alatalo vielä lehdistötilaisuuden jälkeen.

Hurmos aloittaa seurahistoriansa ensimmäiset Mestaruusliigan pudotuspelit tulevana keskiviikkona VaLePa:n vieraana Sastamalassa. Toinen osaottelu pelataan heti torstaina, ja kotiyleisö pääsee nauttimaan playoffien hurmoksesta sunnuntaina 20.3. Joensuun urheilutalolla. Välieräpaikka irtoaa kolmella voitolla, joten tarvittaessa pelataan Joensuussa 21.3. ja Sastamalassa 24.3.

Tilastopoimintoja

Akaa-Volley – Karelian Hurmos 3-2 (25-16, 25-18, 29-31, 16-25, 16-14)

Hurmos: Heiskanen 23/+10, Häyrinen 22/+12, Korhonen 10/+2
Akaa: Kollo 20/+9, Sinkkonen 15/+11, Nurmesniemi 12/+5

Ässät: 5-5

Syöttövirheet: 15-17

Torjunnat: 14-8 

Hyökkäys%: 48-42

Vastaanotto%: 59-54