Hurmoksen kausi käyntiin kotivoitolla – viisieräisten kirous murtui PerPo:n kustannuksella

Karelian Hurmos ja Perungan Pojat avasivat mestaruusliigakautensa lauantai-illan kamppailussa Joensuun urheilutalolla. Ilmassa väreili odottava tunnelma, olihan joukkueiden edellisistä sarjaotteluista yli puoli vuotta aikaa. Kesän työnteon tuloksia päästiin toden teolla mittaamaan parketilla, ja molemmat joukkueet lähtivät otteluun intoa täynnä.

Ottelu alkoi tasaisesti ja molemmin puolin nähtiin niin näyttäviä hyökkäyksiä kuin kauden alulle tyypillisiä virheitäkin. PerPo johti erän alkuun 6-4, mutta Janne Marttila hyökkäsi näyttävän kavennuksen ja heti perään libero Tatu Hakkarainen avasi pistetilinsä tarkalla sormilyöntisijoituksella. Hurmos syttyi tästä ja siirtyi kuskin paikalle. Petteri Härkösen syöttövuorolla Hurmos karkasi 16-10-johtoon ja sen jälkeen salissa tuntui olevan vain yksi joukkue. Matias Korhonen päätti erän hyökkäyspisteeseen ja taululla loistivat Hurmoksen 25-17-voittolukemat.

Toisessa erässä Hurmos tykitti kahta kovempaa, eikä PerPo pystynyt vastaamaan lainkaan. Erän alkupuolen kohokohtiin lukeutui Eetu Häyrisen oivallus vetää kädet torjunnasta alas ja Alvi Shurdhi toimitti pallon sormilyönnillä leveäksi. PerPo:n tuskaa lisäsi Fredric Gustavssonin kaksi perättäistä hyökkäysvirhettä, jotka siivittivät Hurmoksen 14-6-johtoon. Tilanteessa 19-9 syöttövaihdossa liigadebyyttinsä tehnyt 18-vuotias Niko-Matias Puhakka räjäytti yleisön valtaisiin aplodeihin aloittamalla uransa puhtaalla ässäsyötöllä. Puhakka painoi syöttövuoroon vielä toisenkin ässän ja vei Hurmoksen 23-9-johtoon. Viimeiset pallot olivat lähinnä kosmetiikkaa ja erä päättyi Shurdhin hyökkäysvirheeseen ja lukemiin 25-12.

Lentopallo-ottelun kummallisuuksiin kuuluva pitkän erätauon taika muistutti jälleen olemassaolostaan kolmannessa erässä. PerPo:n torjunta-puolustuspeli oli ajoittain timanttista luokkaa, eikä Hurmos saanut palloa kuolemaan oikein mistään. Yksittäiset onnistumiset ja vierasjoukkueen virheet pitivät erän näennäisesti tasaisena ja loppua kohden mentiin tasatahtia molempien joukkueiden tehdessä pisteitä hienoilla suorituksilla vuorotellen. Hurmos nousi tilanteesta 22-23 Marttilan ja Häyrisen pisteillä eräpallotilanteeseen, jonka Gustavsson selvitti ja Daniel Wetter ratkaisi erän PerPo:lle hyökkäys- ja torjuntapisteellä.

Neljäs erä noudatteli pitkälti edellisen kaavaa. PerPo oli niskan päällä, mutta Hurmos kykeni roikkumaan mukana aina tilanteeseen 9-9 saakka. Wetter näytti olevansa kova keskitorjuja Mestaruusliigaan ja johdatteli rovaniemeläiset neljän pisteen karkumatkalle. Shurdhin hyökättyä tilanteeksi 19-14 vieraiden eduksi Hurmos teki tuplavaihdon, jossa passariksi kentälle tuli Lasse Jylhä ja hakkuriksi Puhakka. Hurmos piristyi hetkeksi ja viidestä seuraavasta pallosta Puhakka tappoi isäntien pisteeksi kolme. Wetter ja Gustavsson olivat kuitenkin pitelemättömällä pelipäällä ja vaikka Lauri Jylhä tuli vaihdosta loistavasti mukaan peliin, ei Hurmos kyennyt enää erävoitosta taistelemaan. PerPo voitti neljännen erän 25-21 ja venytti ottelun täysimittaiseksi.

Viidennen erän alkuun Härkönen sytytti Hurmoksen komealla hyökkäyksellä, ja hetkeä myöhemmin Niko Haapakoski ja Hakkarainen taistelivat pallon upeasti peliin. Tilanteesta syntyneen vastapallohyökkäyksen torjui PerPo:n kenttään Nuutti Niinivaara ja Joensuun urheilutalolla riitti tunnelmaa. Häyrinen vei Hurmoksen 5-2-johtoon ja takoi useamman tärkeän pisteen erän edetessä. Kotijoukkueelle sattui pieni musta hetki erän puolivälin jälkeen, ja PerPo nousi 10-8-johtoon Alexander Berggrenin täräytettyä vastapallon kenttään. Syöttövirhe ja sitä seurannut Härkösen torjunta tasoittivat pelin ja Lauri Jylhä pääsi hetkeä myöhemmin niittaamaan tilanteeksi 13-10. Hurmoksen kantti kesti mainiosti ja joukkue pääsi aloittamaan voitonjuhlat valotaulun näyttäessä lukemia 15-11.

”Kaksi ekaa erää ei oikein… aloitettiin ihan ok, mutta peli puhkesi kuin ilmapallo. Petrattiin siitä aika paljon, ja viidennessä erässä passarin 6-tilanteessa oli vaikeuksia. Ihan ok aloitus kuitenkin kauteen. Meillä on onneksi hyviä hyökkääjiä, Gustavsson on kova pajavasara. Tähän on tyytyminen, toisenkin pisteen olisi mielellään ottanut” tuumi PerPo:n passari Lasse Jäntti lehdistötilaisuudessa.

”Hyvä ilme, tehtiin sovittuja asioita paljon kahdessa ekassa erässä. Sitten kasvoi virhemäärä ja vastustaja paransi joka osa-alueella. Onneksi voitettiin viidennessä erässä, jotain positiivista sentään. Ei tule mietittyä viidensiä eriä erikseen” pohdiskeli puolestaan Hurmoksen MVP:nä palkittu hakkuri Häyrinen.

”Kotimatka piteni kun hävittiin. Lentopallo on tuollainen peli, kaikki kunnia vastustajalle ja oli hieno ottelu. Ei ollut paljon tietoa vastustajasta, ja alussa oli vaikeaa taktisesti. Hermot pettivät kahdessa ensimmäisessä erässä, alussa ei pystytty noudattamaan taktiikkaa ja peli meni sekaisin. Muutamat virheet on helppo korjata, mutta jos kaikki pettää niin on vaikeaa. Tauon jälkeen pojilla pää kylmeni ja peli lähti käyntiin. Lopussa passari teki vähän huonoja ratkaisuja, mutta se on lentopalloa” analysoi PerPo:n päävalmentaja Guntis Atars

”Voitto lämmittää totta kai. Harmittaa ottelun sisällä tapahtuneet asiat, tuo miten tultiin pitkän tauon jälkeen. Kokemuksena tärkeä meille, vaikea hetki käännettiin voitoksi. Viides erä lämmittää, otetaan tavaksi ja voitetaan kaikki ne tänä vuonna” mietiskeli Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmoksen kausi jatkuu ensi viikonloppuna vierastuplalla, jonka ensimmäinen osa pelataan TuTo Volleyn vieraana Turussa ja matka jatkuu sunnuntaina Hurrikaani-Loimaan luokse.