Etta jatkoi huimaa kotivirettään Hurmoksen kustannuksella

Karelian Hurmos aloitti pohjoiseen Suomeen suuntautuvan vieraspelimatkansa sunnuntaina Oulussa, missä se kohtasi Lentopalloseura Ettan. Molemmilla joukkueilla oli paljon pelissä, sillä Hurmokselle jokainen piste on tärkeä taistelussa pudotuspelien asetelmista Ettan tavoitellessa yhdeksättä sijaa, jolla se välttäisi karsintapelit. Varsinkin kolmen pisteen voitot nousevat isoon arvoon, kun sarjasijoitukset ratkaistaan sarjapisteiden keskiarvolla.

Hurmoksen aloituskokoonpanoon noussut Markuss Cielavs aloitti ottelun terävästi ja vei kahdella perättäisellä hyökkäyspisteellä Hurmoksen johtoon. Janne Marttila nosti Ettan tasoihin, kunnes Jere Heiskanen iski Hurmoksen keulille ja vieraat venyttivät etumatkan jo neljään pisteeseen. Lyhyen tasaisemman hetken jälkeen Cielavs teki kolme pistettä peräkkäin ja Hurmoksen johtaessa 12-6 Etta oli pakotettu toiselle aikalisälle. Hurmoksen peli sekosi tauolla hieman, ja Etta nousi hyökkäysvirheiden siivittämänä jo kolmen pisteen päähän. Eetu Häyrinen takoi kenttään kaksi palloa peräjälkeen ja hetken kuluttua Atte Rissanen täräytti keskeltä lukemat 15-10:een. Etta alkoi kiriä vähitellen eroa kiinni Teppo Heikkilän johdolla ja lopulta oltiin tilanteessa 23-23 Nuutti Niinivaaran onnistumisilla. Etta pääsi yrittämään erän katkaisua, mutta kaksi hyökkäysvirhettä ja Heiskasen torjunta käänsivät avauserän Hurmokselle 26-24.

Etta jatkoi toisen erän alussa nousevaa trendiä, kun Heikkilä ja Niinivaara veivät isännät 2-0-johtoon. Cielavs tasoitti hyökkäyksellä ja ässäsyötöllä, mutta sitten iski jälleen Niinivaara. Tilanteessa 7-3 Etta antoi Hurmokselle tasoitusta kahdella hyökkäysvirheellä, joista jälkimmäisestä Anssi Hakala oli eri mieltä tuomariston kanssa keltaisen kortin arvoisesti. Etta repäisi uudelleen neljän pisteen etumatkan, jota Häyrinen kavensi kahdella ja Ettan käsittelyvirhe vielä kolmannella pisteellä. Erää värittivät lukuisat virheet molemmin puolin, mutta tasaista peli oli loppuun saakka. Hurmoksen kannalta kohtalokas hetki tuli tilanteessa 18-19 Arttu Ahosen torjuttua ensin hyökkäyksen ja seuraavassa pallossa sattui käsittelyvirhe. Häyrinen oli erän lopun Hurmos-hahmo tehtyään joukkueen viidestä pisteestä neljä, mutta Ettan virheetön erän loppu riitti tasoittamaan isot pisteet. Erän loppulukemiksi kirjattiin 25-22.

Kolmannen erän alussa Etta teki jälleen ensimmäiset kaksi pistettä, mutta Häyrinen jatkoi tulikuumassa iskussa ja pääsi tasoittamaan hyökkäyksellä tilanteeksi 3-3. Heiskanen iski Hurmoksen johtoon ja torjui heti perään näyttävästi Marttilan. Häyrisen ässä sai Olli Kuoksan kokoamaan joukkueensa aikalisälle, jonka jälkeen alkoikin tapahtua. Ettan torjunta otti Cielavsin kahdesti peräkkäin kiinni, mikä käynnisti isäntien nousun. Hurmos johti vielä 14-12 Rissasen onnistuttua keskihyökkäyksessä, mutta sen jälkeen peliä vei Etta. Marttila ja Niinivaara johtivat kotijoukkueen tehoilua, lopussa ilonpitoon liittyi Eetu Pennanen. Etta onnistui Hurmosta paremmin jokaisella osa-alueella, eikä jälleen vahvan erän lopun pelannut Häyrinenkään kyennyt yksin muuttamaan pelin kulkua.

Hurmos aloitti neljännen erän vahvasti, ja nousi 5-2-johtoon Cielavsin ässäsyötöllä. Heiskanen piti johdon vielä kolmessa pisteessä hyökättyään tilanteeksi 7-4, minkä jälkeen Etta tasoitti ja nousi johtoon tehtyään viisi pistettä peräkkäin. Häyrinen katkaisi putken ja Cielavs iski pelin jälleen tasoihin. Varsin tasaisena edennyt erä oli vahvasti Hurmoksen näpeissä, kun se johti 14-12 ja tästä eteenpäin mentiin pitkä jakso sideout- eli vastaanottohyökkäyspelin tuomilla pisteillä. Erän loppuun sattuneet Hurmoksen virheet tarjosivat kotijoukkueelle voiton avaimet käteen, eikä Etta jättänyt niitä käyttämättä. Pennanen paketoi lopulta erän kovalla hyökkäyksellä ja ratkaisi Ettalle neljännen perättäisen kotivoiton.

Hurmos ei ehdi kauaa sulatella 1-3 (26-24, 22-25, 21-25, 23-25) –tappiota, sillä seuraava mahdollisuus koittaa heti huomenna Rovaniemellä. MVP-tittelit pokkasivat Hurmokselta hienon ottelun pelannut Cielavs ja Ettan riveistä palkittiin mainiota passipeliä pyörittänyt Niko Haapakoski. PRO-liberoksi nimettiin vakuuttavaa vastaanotto- ja puolustustyöskentelyä esittänyt Anssi Hakala.

”Harmittaa tietenkin tappio. Erien alut pelattiin hyvin, siinä oltiin hyvin mukana. En tiedä mitä erien lopussa tapahtui, tuli kommunikaatiovirheitä ja vähän liikaa tyhmiä virheitä. Hyvät fiilikset on tästä kaudesta, pudotuspelejä kohti vaan” mietiskeli Cielavs lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

”Pelin alku oli taas meiltä vähän heikko, niin kuin on ollutkin. Tuomarivirheitäkin tuli sopivasti, niin ei ehkä päästy pelirytmiin siinä. Onneksi toiseen erään saatiin vähän paremmin ja pitkän erätauon jälkeen saatiin oma peli kuntoon. Torjunta-puolustuksella saatiin aika hyvin koko pelin ajan varsinkin nelospaikalta puolustuksia ja jatkopallohyökkäyksiä” kertoili Haapakoski.

”Ei ansaittu enempää. Melkein Etta olisi ansainnut 3-0-voiton tuolla pelaamisella. Liikaa virheitä tehdään varsinkin hyvästäkin vastaanottohyökkäyksestä ja lyödään päättömästi kaverin blokkiin hyvistäkin tilanteista. Vähän sekavaa oli pelin edetessä varsinkin, tuntui että Ettalle riittää sormilyöntikin niin se jää meillä miinusalueelle. Tosi vaikeaa. Keskitytään seuraavaan peliin ja nostamme tasoa joka osa-alueella” tuumi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

”Siinäpä ne tärkeimmät oikeastaan oli. Tänään saatiin kenttä aika tiiviiksi. Saatiin heidän aika hyvinkin toiminut hyökkäys vähän pulaan. Meillä riittää oma hyökkääminen silloin pelin voittoon. Vielä on tietenkin parannettavaa, mutta ei sillä ole hirveästi merkitystä kun ottaa riittävästi pisteitä ja säilyttää sarjapaikan” tiivisti Ettan valmentaja Kuoksa.