VaLePa syötti Hurmokselle katkeraa kalkkia viidennessä erässä

Karelian Hurmoksen runkosarjan huipentavasta Pirkanmaan tuplasta pelattiin ensimmäinen osa torstaina Sastamalan Vexve Areenalla. Joukkueessa aamulla ilmenneet sairastapaukset verottivat kokoonpanon yhdeksän miehen laajuiseksi, mutta Hurmos ei antanut sen vaikuttaa peliin. Kentälle marssi seitsikko Joonas RyhänenEetu HäyrinenMatias KorhonenJere HeiskanenAtte RissanenPetteri Härkönen ja Tatu Hakkarainen.

Hurmos löi VaLePa:lle jauhot suuhun ottelun ensimmäisessä erässä. Torjunta-puolustuspeli hyydytti kotijoukkueen hyökkäystehoja ja edesauttoi VaLePa:n lukuisia virheitä. Hurmoksen hakkuri Häyrinen oli täysin pitelemätön ja hyökkäsi kuusi pistettä 75% tehoilla. Heiskanen pelasi tehoilla 5/+2 ja  auttoi Hurmosta kohti erävoittoa. Kotijoukkue peluutti Jiri Hännistä hakkurina, mutta kokeilu ei tällä kertaa tuottanut tulosta. Hurmos vei avauserän nimiinsä lopulta lukemin 25-18 ja hiljensi kotiyleisön ajoittain totaalisesti.

Toisen erän alkuun VaLePa tuli terävästi ja oli selvästi herännyt mukaan otteluun. Yleispelaajaksi palannut Hänninen ja kollega Sakari Mäkinen pelasivat erittäin vahvasti ja kokonaisuudessaan kotijoukkueen peli oli aivan eri näköistä kuin hetki sitten. Hurmos nousi erän loppua kohden takaa-ajoasemasta Häyrisen syöttövuorolla jo 22-20-johtoon, kunnes VaLePa pääsi syöttämään ja viivalle asteli hakkuriksi tullut Matias Tihumäki. Kovat hyppysyötöt rikkoivat Hurmoksen vastaanottoa ja VaLePa käänsi erän edukseen viidellä perättäisellä pisteellä. Hurmoksen yleispelaaja Korhonen pelasi vahvan erän tehoilla 7/+3, Häyrinen ja Heiskanen tekivät kolme pistettä mieheen. Yksi ratkaiseva tekijä oli torjunta, jossa VaLePa vei pisteet 4-2. Pitkälle tauolle lähdettiin tasatilanteessa.

Kolmas erä oli lähes toisinto ensimmäisestä. Häyrinen ja Heiskanen takoivat palloa kenttään eikä Hurmos tehnyt ainuttakaan hyökkäysvirhettä. VaLePa:lle niitä sattui peräti seitsemän, eikä passari Mikko Esko löytänyt käänteentekevää pelaajaa miltään paikalta. Kaiken kaikkiaan Hurmos onnistui loistavasti, ainoa kauneusvirhe 25-16-voittoon päättyneessä erässä oli syöttövirheiden määrä. Peli ei kuitenkaan siihen kaatunut. Häyrisen tehoiksi kirjattiin 6/+5 ja Heiskaselle kertyi saldoksi 5/+3. VaLePa:n tehokkain oli Tihumäki (4/+1).

Neljännessä erässä tapahtui jälleen täyskäännös. Hurmoksen vastaanotto oli pahoissa vaikeuksissa, eikä passari Ryhäsen tehtävä ollut millään tavalla helppo. Hyökkäystehot sulivat vastaanoton myötä, ja VaLePa onnistui laajalla rintamalla. Mäkinen kirjautti tilastoihin 5/+3, keskitorjuja Sebastian Rösler takoi neljä pistettä ja Hänniselle onnistumisia kertyi kolme. Hurmoksen tilastot painuivat pakkasen puolelle, eniten pisteitä teki Korhonen tehoilla 3/-1. Erän lopussa Hurmos vaihtoi Korhosen paikalle yleensä hakkurina viihtyvän Ville Louhelan, mutta sekään ei pelastanut vieraita ja edessä oli jälleen kerran viides erä.

Ratkaisuerässä VaLePa:n kokemus ja voittamisen kulttuuri vei kotijoukkueen heti 5-1-johtoon. Hurmos vaihtoi jälleen Louhelan yleispelaajaksi, mikä piristi joukkuetta ja ilmeet olivat näkemisen arvoisia Louhelan onnistuttua kahdesti hyökkäämään pisteen oman vastaanottonsa jälkeen. Hurmos kiri VaLePa:n johdon kiinni, mutta niin vain hallitseva Suomen mestari näytti kovuutensa ja käänsi pitkät pallorallit edukseen. Louhela ja Heiskanen tekivät erässä kolme pistettä kumpikin, mutta vielä kolmannen tehomiehen Hurmos olisi kenties kaivannut. VaLePa vei erän lopulta 15-10 varmistaen samalla sen, että joukkueet kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Hurmoksen kauden kymmenes tappio viisieräisissä otteluissa jäi historiaan lukemin 2-3 (25-18, 22-25, 25-16, 16-25, 10-15). MVP-palkinnot pokkasivat Hurmoksesta Häyrinen ja VaLePa:lta Hänninen. PRO-liberoksi nimettiin Hurmoksen Hakkarainen, joka varmisti kilpailussa neljännen sijan.

”Ei voi olla tyytyväinen peliin, vaikka monesti voisi olla tyytyväinen Vexveltä saatuihin pisteisiin, mutta ei tänään. Kyllä meidän pitää pystyä parempaan niin pärjätään pudotuspeleissä. Ei ole turnausväsymystä, pelipäivät on juhlapäiviä ja väsymys ei iske silloin meidän joukkueeseen. Virhemäärä oli liian suuri, sitä kun vähän karsitaan niin pelaaminen on helpompaa” tuumi Hurmoksen hakkuri Häyrinen lehditötilaisuudessa.

”Saatiin ainakin ihmisille paljon puhuttavaa ja ei oikein itsekään tiedä, mikä pelissä on. Hieman näkyy päällepäin, että odotellaan playoff –pelejä. Hakkurin paikalla peli ei lähtenyt kulkemaan tänään ja hyvä, että pääsin tutummalle pelipaikalle ja Tihumäki pääsi lyömään palloa viistoon” mietiskeli puolestaan VaLePa:n yleispelaaja Hänninen.

”Vexvellä on mukava pelata, täällä on hyvät olosuhteet. Aika kaksijakoiset fiilikset, pystytään kyllä paljon parempaan, mutta rehellisesti sanottuna meillä oli otettavissa 3-0 voittopeli. Ei pystytty kairaamaan ensimmäisen erän jälkeen ja VaLePa myös paransi tekemistään. Pelaamme huomenna vielä Akaata vastaan runkosarjan viimeisen pelin” tiivisti Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

”Käytiin pelaajien kanssa nopeasti läpi asiat ja keskusteltiin tulevat aikataulut. Tärkeä runkosarjan toinen sija VaLePalle” sanaili lyhyesti ja ytimekkäästi VaLePa:n päävalmentaja Janne Kangaskokko.

Hurmos pelaa vielä yhden runkosarjaottelun heti perjantaina Akaa-Volleyn vieraana. Pudotuspelien on määrä alkaa ensi viikolla, ja tarkat otteluaikataulut varmistunevat lähipäivinä. Vastaansa Hurmos saa VaLePa:n ja sarjasta onkin kolmen viisieräisen ottelun jälkeen luvassa todellinen herkkupala lentopallon ystäville.

Tilastopoimintoja:

VaLePa Sastamala Tampere – Karelian Hurmos 3-2 (18-25, 25-22, 16-25, 25-16, 15-10)

Hurmos: Häyrinen 18/+12, Heiskanen 17/+8, Korhonen 13/+2
VaLePa: Hänninen 17/+6, Mäkinen 17/+5, Tihumäki 10/+4